Adfærd – er min hund mærkelig?

Som ny bullerejer vil man blive udsat for nye oplevelser – ting som man ikke troede hunde kunne/ville gøre.
Nogle vil kalde det “adfærdsproblemer”, men i langt de fleste tilfælde er det helt normal “bulleradfærd” – som de fleste nye bullerejere har oplevet med deres.

Det betyder ikke at “adfærdsproblemer ikke kan opstå – adfærdsproblemer kan faktisk opstå pga småting som man ikke forventer. Også små episoder som i stiuationen virker meget simple og uvigtige kan skabe adfærdsproblemer senere i livet.
For hvalpe handler det om at give dem så mange positive oplevelser som overhovedet muligt – at give dem ALLE de oplevelser de kommer til at se senere i livet, allerede mens de er små, og gøre det til noget godt, dejligt og positivt.

Husk at ikke alle adfærd kan vurderes som “problematisk” – det kan også være noget der for hunden er helt normalt, men som du, som menneske måske ikke helt forstår. Hunden har nedarvet, medfødt og tillært adfærd – ting som feks at strejfe, ruske, jage og lign, er helt normal adfærd, men i den voksne hund er det måske noget man som menneske kun bruges i visse tilfælde og som man med den rigtige viden kan træne sig ud af.

Ting der er specifikke for franske bulldogs eller hvalpe – som for novicer kan opfattes som underlig kan feks være:

Din nye hvalp nægter at gå: Dette er meget normalt for hvalpe – de er som helt små genetisk disponerede for at blive tæt på det de betragter som deres hule, derfor går de ikke særlig langt. Det går over af sig selv i løbet af nogle få måneder. Du behøver således ikke “tvinge” hvalpen til at gå, især ikke fordi det kan ende med dårlige oplevelser som bliver hængende resten af livet. En måde at træne det på er at bære hvalpen ud, og lade den gå hjem. Dog ikke særlig langt af gangen. Man kan også lokke den ved at gå “fra” den og kalde og indbyde til leg.
Det betyder heller ikke at du skal lade hvalpen blive hjemme – den SKAL socialiseres, og det er sundt for hvalpe at komme ud i verden – også selvom det er i en taske, på armen eller med bil.

Min nye hvalp vil ikke rigtig spise: Når en hvalp kommer til et nyt hjem, så kan det påvirke appetitten, dels pga forskellen i lokalitet, men også fordi der ikke længere er andre hvalpe at kæmpe om føden med. Hvis din hvalp er glad, legesyg og spiser og drikker bør du ikke være bekymret, heller ikke selvom den ikke spiser så meget som du forventer. Det skal nok komme.
Hvis det trækker ud og du oplever at din hvalp taber sig, kan du forsøge at gøre maden mere lækker, skifte foder, eller den nemmeste måde er at sætte dig på gulvet sammen med hvalpen – de er selskabshunde – det betyder at de også gerne vil have selskab når de spiser 😉

Hunden render dig i hælene som en skyggedette er meget typisk for selskabshunde, som franske bulldogs hører under. De vil være midt i vælten og skal følge med i alt hvad der foregår i hjemmet. Og ja – det betyder også at de går med dig på toilettet.

Hunden nægter at gå udenfor det det er koldt/regnerdette er også en normal bullerting – pga deres manglende underuld har de en tendens til at fryse, og hvis du oplever din hund igen og igen nægter at gå ud, kan det være en god ide med en lun trøje.

Soldyrker  – Franske har som nævnt ikke nogen uld – og uld virker begge veje – det isolerer både imod varme og kulde. Det betyder i praksis at de faktisk også godt kan få det ALT for varmt – og det skal man være lige så opmærksom på som med kulden. Derfor er det altid vigtigt at have ekstra vand med til din hund i varmen – køleveste og køletæpper er også en god ide til bilture i sommervarmen.. Det betyder dog ikke at de ikke kan lide varmen – nogle vil opdage at deres buller ligefrem søger solstråler og ligger og blotter sig som en soldyrker fra 80’erne – og netop derfor er vand så vigtigt.
Hvis du føler din buller begynder at virke for varm, så gennemvæd pelsen med vand – det behøver ikke være koldt – eller sørg for at have en soppebassin i haven som babyen kan hoppe op i og køle poterne ned med.

Hunden vender ørerne bagud men virker ivrig idet den kommer imod digDet er et glædestegn. Franske Bulldogs har ofte lidt eller ingen hale, og bruger derfor ofte ørerne til at kommunikere med. Du vil hurtigt lære at læse din buller, og især legesessioner er god “læringstid”.. Bid derfor mærke i hvad din hund gør når i leger, og registrer det i din egen “bullerordbog”.

Den fryser og kryber når de ser andre. Kryben, frysning, lægge ørerne ned og vende hovedet væk fra andre hunde er signaler om, at de ikke vil noget ondt. De er avlet, så de fremstår voldsomme (vægt på forpartiet, store øjne og ører der stritter frem) og overkompenserer derfor ofte ved at signalere: jeg er ikke ude på ballade.

Bullerflip/Bullerfræs Franske får indimellem “glædes flip” – hvis de bliver rigtig glade, oppe og køre, legesyge eller lign. Så spæner de afsted de med numsen trukket helt ind under sig, i fuld fart frem og tilbage og rundt i hele huset/haven/stuen. Det kan også foregå i en stol eller på gulvet hvor de ruller og gnupper sig mens de bjæffer, knurrer og gør af sig selv. Det HELT normalt. Nogle bullere reagerer med flip på andre måder, som “graveflip” eller “gumleflip” – de er alle baseret i morskab og glæde og bør accepteres og grines af, sammen med hunden 😉

Hovedet på skrå – Franske bulldogs har et meget udtryksfuldt ansigt, og når der sidder en vaps og kigger meget intenst på dig med opretstående ører og vipper hovedet på skrå – så ved du bare at den nærmest læser dine tanker. Tror dog de fleste er klar over at det ikke er tilfældet, men det gør det nemt at falde for denne race, da man nærmest føler det er et lille menneske der sidder der sammen med en selv.

Frøstilling / Buller yoga Franske har korte ben, hvilket gør at de nogle gange sidder på måder hvor man tænker sit. De kan ligge med benene bagud som en frø i spring – de kan sidde med benene til siden som en dame på en chaiselong, og de kan også sidde med begge bagben midt under sig og forben på hver side – hvilket en en stilling jeg ikke kan beskrive, men den er ret morsom at se.. Disse stillinger er helt normale, og er bare en del af at have bulldog

DemonstrativeFranske kan blive trodsige på grænsen til virkelig demonstrativ. Hvis de bliver irriterede eller fornærmede på dig, kan de vende ryggen til dig og ignorere dig i længere tid. Heldigvis bliver de hurtigt gode igen, og alt er glemt.
De kan også finde på at “svare igen” hvis de bliver irettesat og de bestemt mener det er uberettiget så skal du nok få det at vide 😉

Underlige lydeFranske har et meget stort arsenal af lyde de bruger – lige fra almindelige bjæf til ulvehyl og smaskende og mumlende pivelyde – og de bruger dem flittigt! Mange kan tro at det er unikt, men stort set alle bullere “snakker” meget, og gør højlydt opmærksom på enhver ting der er værd at bemærke for dem.

Bullerbjæf – Nogle siger at bullere ikke gør – det er ikke helt sandt. Nogle bulldogs gør det ikke – dette kan skyldes alt lige fra mangel på luft til at de bare ikke har sind til det. Andre bullere gør meget – begge dele er helt normalt. Hvis man kigger efter hvad der står i Standarten om franske, så står der faktisk at de er både selskabs hund men også at de er vagthunde. Hos nogle af dem er dette vagthunde gen ret udtalt.

Denne liste er endnu ikke fyldestgørende, men vil blive udvidet i takt med at jeg læser eller hører eller oplever ting som er relevante 😉

6 Comments

 1. Svar
  Josephine 6. marts 2015

  Super side! 🙂

  Jeg er glad for den information du deler med os andre, da det er langt fra alle hundeejere der har styr på deres race eller det at have hund. – specielt for buller.

  Jeg kunne skrive i timevis om vores skønne og dejlige fis.
  Han er 3 år og han kan bliver ved med at, overraske og få mig til at grine dagligt.

  Kendetegnet for ham er at, han har stor mimik og gestikulerer og ofte ligger på maven med bagbenene bagud og ligner en frø – det er der vist flere franske der gør. Derudover dyrker han “hundeyoga” helt af sig selv og han starter gerne morgnen med en solhilsen.

  Den mindre søde side, er at han er vandt til så meget opmærksomhed (specielt fra sin mor, mig) og fra andre, da han ligner en stor hvalp – skriger han på opmærksomhed og gør, hvis jeg krammer med kæresten. Har jeg en off-dag eller er lidt nede, så psyker han mig særligt meget -det er nok hans bulldoggen. Så har man en svag psyke er en bulldog ikke sagen.

  Skælder vi ham ud, så svarer han igen med at gø – det finder han sig bare ikke i.
  Da vi fik ham som 8 uge gammel, havde vi håndværkere i huset og holdte de en lille pause – så skældte han ud og holdte dem i skak.
  Han udviste stor personlighed i en tidlig alder og jeg har haft hund før – men ikke som en buller-fis!

  Jeg håber du kan bruge noget af min erfaring og glæder mig til at følge med i udviklingen på denne side, da vi gerne vil have en fransk mere, men først når vi får mere plads.

  Bedste hilsner

  Josephine

 2. Svar
  Josephine 6. marts 2015

  Ps.

  Jeg glemte at sige at, vi var næsten ved at miste vores buller, sidste år i sommervarmen.

  Vi var i Bernstorffparken og der var måske 35-40 grader i solen. Vi ville ikke slippe ham løs, da vi har oplevet at han er blevet overfaldet af en del utilpasset hunde i tidens løb, så han hev løs for at komme i kontakt med de andre hunde. Har havde en sele på som trykker for brystet, plus den høje varme, som vi er bekendt med at franske ikke tåler og derved ikke fik luft nok, Det resulterede hans tunge blev helt blå, han lød helt forkert og kunne ikke få vejret, så vi måtte akut køre på dyrehospitalet.

  Vi var vildt ulykkelige og sure på os selv, at vi ikke var opmærksomme på dette, så vi drønende afsted og fuld knald på air-con hele vejen. Heldigvis på vej til hospitalet faldt han ned og vi klarede den uden ilttelt 🙂

  Det er måske vigtigt at, fortælle om at de ikke tåler meget varme i for lang tid og kun skal have korte ture om sommeren. Vi har gjort vores erfaringer – på den hårde måde!

 3. Svar
  Ane 3. august 2016

  Super sinde med mange gode oplysninger. Vi har fået vores skønne Bulletbaby hjem for en halvanden uge siden, han er nu snart ti uger. Han er rigtig sød og sjov- men han har en del flip hvor han snappet og knurre af os, han går særligt efter vores tær og hænder. Han kan virke som om han vil angribe os, han er hård og det kan gøre ret ondt. Vi vil meget gerne vende ham af med det da det, ikke et særlig rart for os og vores gæster. Vi har prøvet at sende ham ud, sende ham i kurven og lege med ham, men det virker ikke rigtig godt noget af det. Har du oplevet det? Hvis du har, har du så nogle forslag til hvad vi skal gøre. Vi vil bare gerne have at han er glad og har det godt. Vi ved godt det sikkert er en del af have en hvalp, han søger grænser og vil kæmpe for magten.
  Han er da selvfølgelig for det meste en stille, skøn og sjov hvalp.
  Håber du kan hjælpe os
  Venlig hilsen
  Ane

  • Svar
   L 28. november 2017

   Hej ane. Fik du mon svar eller er du selv blevet klogere i mellemtiden?:-) vi står lige nu i præcis det samme

  • Svar
   Nicholas 11. juli 2018

   Giv ham en pind/bideklud hvér gang det sker. Man skal “opløse” situationen så at sige.

 4. Svar
  Louise 22. august 2019

  Virkeligt et godt site – og fedt med de mange tips. Vi har også prøvet at give nogle tips omkring hunde på https://kaeledyrsguiden.dk/hunde-alt-du-boer-vide-om-hunde/ – og synes dine supplere vores rigtig godt. Keep it up! 🙂

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: