Egen avl

Der er jo andre måder at få en hvalp på end at købe dem hos en kennel eller et køkkenopdræt.
Hvis man har en tæve kan man parre selv, og beholde en af hvalpene fra kuldet.

I den henseende vil jeg altid anbefale at man får sin tæve tjekket af dyrlægen. Der er visse sygdomme og helbredsproblemer som man ikke bør avle videre på, og medmindre man avler i DKK klubregi, der har deres helt eget system, bør man altid sørge for at gå efter at avle på en så sund en hund som overhovedet muligt. Læs om økonomien nederst.

Spørg altid din dyrlæge til råds!

En af de vigtigste ting er at huske at din tæve skal helst være udvokset inden du begynder at planlægge hvalpe, og den franske er somregel udvokset omkring 2 års alderen. En hund bliver normalt fysisk kønsmoden mellem 7 og 10 mdr – den psykiske kønsmodenhed kommer lidt senere mellem 18 og 22 mdrs alder – derfor er det vigtigt at man venter til den psykiske kønsmodenhed for at sikre at hvalpene får den bedste start muligt. Vores anbefaling er også at tæven får sit sidste kuld i det 6. år – husk at tæver jo ikke kommer i overgangsalderen, så det er op til dig at sørge for at din pige ikke får hvalpe efter en vis alder.

DKK har følgende anbefalinger, som jeg synes er værd at kaste et blik på :
Tæven må tidligst parres, når den er 18-20 måneder gammel og tidligst ved 2. løbetid. En tæve må maksimalt have 4 kuld hvalpe i sin levetid ved naturlig fødsel, og sidste kuld inden tæven fylder 7 år. Af hensyn til tævens restituering, skal tæven have minimum en uudnyttet løbetid mellem hvert kuld.

En ting jeg også mener man skal huske er at tjekke er om tæven du vil avle på, kommer fra en tæve der var i stand til at føde selv. Gå gerne 2 generationer tilbage i den henseende. Den franske bulldog har pga typeavl et stort hoved og det kan give problemer under fødsler, med at de sidder fast i fødselsvejen. En anden måde at hjælpe med at undgå dette er at undlade at parre med en hanhund der er meget større end din tæve, da det også kan give fødselsproblemer.
Ofte er det sådan at hvis det først er endt med kejsersnit en gang, gør det med stor sandsynlighed igen. Og de færreste dyreforsikringer dækker kejsersnit i bullere af netop den årsag.

Når man har fået styr på ovenstående med helbred og sikret sig så godt man kan mod fødselskomplikationer er det på tide at kigge efter den rette hanhund. Her skal du også sikre dig at den er sund og rask, og lav en smule research omkring hvad farver der kan komme ud af kombinationen af din tæve og en given hanhund. Og kik på størrelsen af den hanhund du har valgt, vælg gerne en på samme størrelse som din tæve eller en smule mindre som nævnt ovenfor 😉

Overvej også hvad du synes er smukt i de hvalpe du vil lave – skal de have lidt længere snuder, eller lidt kortere, skal de være tungere eller lettere i typen. Meget kan du planlægge dig ud af ved at vælge den rette hanhund, men ikke alt. Men når man elsker den franske bulledog avler man jo på en racestandart, så den er også værd at tage med i beregningen – men derudover må du må bare tage hvad der kommer.

Mht bedste tidspunkt at parre din tæve er mellem 10-12 dagen for løbetiden ( blødningen) og de fleste parringer går igennem på en omgang hvor man naturligvis skal sikre sig at hanhund og tæve sidder fast sammen mindst en gang. Nogle opdrættere anbefaler at man forsøger parring første gang på 8 dagen, uden forventninger, og så derefter hver anden dag frem til 16 dagen, da de fleste tæver kun er villig cirka hver anden dag.

Når din tæve så er gravid vil jeg anbefale dig at læse brochuren her – den kan hjælpe dig meget, og jeg vil endda anbefale dig at printe den ud, og bruge de skemaer der er i den, de er en god hjælp til når du skal finde ud af om dine hvalpe er sunde og raske!

Økonomien ved egen avl

Når man vil avle er der en række ting man bør sørge for, og nogle ting man skal sørge for..

På denne side anbefaler jeg at man får undersøgt sin tæve – og henviser til de undersøgelser DKK anbefaler. Jeg vil anbefale at man også laver disse undersøgelser på tæver uden tavler, da der jo findes disse sygdomme både i franske med og uden tavler. Kontakt din dyrlæge for at få priserne for de relevante undersøgelser, og husk at være tydelig overfor dyrlægen hvad det er du ønsker at undersøge.

Så er der selve parringen. Husk at sikre dig at hanhunden også er testet for de sygdomme du finder relevante, da han jo dækker 50% af generne.
Prisen for en parring er et spørgsmål om aftale mellem tævens og hanhundes ejere. Nogle bruger “prisen for en hvalp, eller en hvalp” modellen, andre bruger en fast pris, væsentligt lavere, og nogen andre igen har en fast pris, og et tillæg pr salgsbar/levedygtig hvalp ved en forudaftalt alder. jeg har hørt priser mellem 2500 og 8000, men igen, det er op til hvad i aftaler.

og så kommer det tricky – graviditet og fødsel
her vil der være nogle undersøgelser hos dyrlægen – ikke nødvendigvis, men man bør kalkulere med at der kan være et besøg eller to, som bør betales. Nogle dyrlæger tilbyder en “hvalpepakke”

– min dyrlæge feks, ved Ølby dyrehospital tilbyder en hvalpepakke til 4000,- indcl moms…i den finder du:

 • Drægtigheds scanning ved ca. 4. uge i drægtigheden.
 • Før fødselstjek, inkl. scanning af tæven.
 • Mulighed for at komme i kontakt med dyrlægen under hele hundens fødselsforløb.
 • Efter fødselstjek af tæve samt hvalpe.
 • Vejledning efter behov 24 timer i døgnet.
 • 10 % rabat på hvalpefoder samt en hvalpepakke til hver hvalp.
 • Vaccination og sundhedstjek af kuldet. – Inklusiv vaccine.
  Det er stort set alle de udgifter der er til dyrlægen under et.
  Men det betyder dog også at et eventuelt Kejsersnit og andre uforudsete ting IKKE er dækket – og det er penge man er nødt til at have lagt til side. Igen, kontakt din dyrlæge for at finde ud af hvad de tager for den slags, feks i worst case, så du er sikker på at du har penge til det!Når hvalpene så er godt født – forhåbentlig i en fødekasse du enten har købt, fået eller selv konstrueret, kommer alt det hyggelige og sjove, men også det hårde.
  De første uger klarer tæven det fint selv, det eneste du skal er at sørge for at have hvalpene i hænderne jævnligt, for at sikre at du må for tæven, og måske endda holde styr på de smås vægt, så du er sikker på at de tager på som de skal. Når øjne er åbne og de begynder at bevæge sig rundt, vil der ikke gå lang tid før de får brug for lidt bedre plads – der kan man lave en “løbegård” til at tilknytte kassen, men når de når 5 ugers alderen begynder de at have brug for at udforske lidt mere, her kan et hvalpebur være en god investering, da du har mulighed for at at have dem med ud i haven og stadig holde styr på flokken, samtidig kan du have dem indhegnet indendørs, og på den måde sikre dig at de ikke har efterladenskaber i hele huset.
  Et lille indternt råd må også være at sørge for at have masser af avispapir eller puppy pads, og køkkenrulle og rodalonspray, får man får brug for det 😉
  Prisen for det udstyr afhænger meget af om man køber brugt, eller nyt eller måske endda laver selv, så det må igen være op til dig at finde ud af…

  Ingen kan give dig en pris på det hele – men vær forberedt og hav et lille lager, forhåbentlig får du ikke brug for det, men det er ikke til at vide.
  Men til gengæld får du ugers af hårdt arbejde og ubeskrivelig glæde 😉

406596_4536926773972_911123295_n

2 Comments

 1. Svar
  Stine 12. januar 2015

  Rigtig god beskrivelse! Ved du noget om kombinationen af forældrenes farver? Hvilke farver der er gode/mindre gode sammen? Har hørt et sted, at fawn/fawn er en dårlig kombi, er det ligesådan med broget fawn/fawn? Tak for en rigtig god hjemmeside med alt om de skønne bullere 🙂

  • Svar
   Sabina 13. januar 2015

   Hej Stine – nej jeg ved desværre ikke noget om kombinationen af farverne – men jeg har hørt/læst det samme som du, blot var det jeg har læst er det med fawn/fawn kun hvis der er kendte blå i begge forældre at risikoen er forhøjet for at få blå, eller at få fawn med hudproblemer…. men jeg mener at de skal ligge inden for 4-5-6 generationer før at de kan have noget at sige…
   Men du må altså ikke hænge mig op på det, det er noget jeg har læst i forbindelse med at jeg læste op om den blå farve, og husker ikke hvor, og jeg husker desværre ikke helt 100% ordret hvad der stod i artiklen…. men hvis du vil gå på jagt efter det, så skal du søge på amerikanske og engelske sider efter det 😉

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: