Hanhund eller hunhund?

Når man skal vælge hund, og man har besluttet sig for om det skal være med eller uden stamtavle, og hvilken farve man drømmer om, skal man jo til at vælge om det skal være en dreng eller en pige.

Begge køn kommer med fordele og ulemper – nogle mere åbenlyse end andre… Derfor har jeg lavet denne lille “pro/con” liste, som kan hjælpe dig med at vælge kønnet på din drømmehund. Fordelene er jo somregel det modsatte af ulemperne, og ulemperne er altid nemmere at finde. Så jeg skal prøve at gøre den så fyldestgørende som mulig, hvis du har nogle forslag til fordele eller ulemper, så skriv dem endelig i kommentarfeltet herunder.

Tæve

Fordele
Størrelse – tæverne er generelt mindre og letter end hanhundene

Sindet – tæverne er mere dominerende i hundehold med flere hunde, men i menneskesammenhænge er de mindre dominerende end en hanhund er.

Ulemper
Løbetider – det giver jo sig selv, de hormonelle udsving og blødningen, tæven kan blive ustabil og kan finde på at stikke af eller blive menneskesky – blødningen kan afhjælpes med løbetidsbukser eller neutralisering

Døde pletter i haven – fertile tæver kan have så kraftigt urin at det kan dræbe græsset i haven

Humperi – tro det eller ej, hunhundene kan også finde på at humpe – alt lige fra menneskeben, bamser og naturligvis andre hunde kan være målet – årsagen til humperne kan være alt fra hormoner til usikkerhed til dominans. 

Kønsdominans – nogle tæver kan også udvise en lille smule kønsdominans i eget hjem – nogle anbefaler at skille tæverne ad når de er alene hjemme.

Hanhund

Fordele:
Størrelse – hanhundene bliver generelt større, bredere og tungere end tæverne.

Ulemper:
Dillersnask – en korthåret hanhund som den franske jo er, har ingen hår til at opsuge det snask der kommer fra kønsdelene – det kan efterlade pletter rundt omkring i boligen – kan afhjælpes med at tørre dilleren 1-3 gange dagligt, eller neutralisering. – nogle siger at en smule tomat en gang om ugen kan afhjælpe problemet også.

Løbetider – lyder måske mærkeligt men hanhundene kan blive strejfere og ganske ulidelige af at have tæver i løbetid i nærheden.

Strinteri – fertile hanner markerer meget når de er ude at gå tur, de skal markere over for andre hanner i området, og prøver gerne at ramme så højt som muligt – kan afhjælpes med neturalisering – tidlig neutralisering kan dog undgå problemet helt, men kan risikere at din hanhund helt vil undlade at lette ben.

Døde pletter i haven – fertile hanhunde kan have så kraftigt urin at det kan dræbe græsset i haven og kan lugte helt forfærdeligt

Dominans – hanhundene kan i visse tilfælde virke voldsomme og dominante – “Det er min – også hvis det er din, så er det min –  og det er også min lige om lidt”Attitude.

Humperi – hanhunde kan finde på at humpe – alt lige fra menneskeben, bamser og naturligvis andre hunde kan være målet – årsagen til humperne kan være alt fra hormoner til usikkerhed til dominans – hvis det er et stort problem kan dyrlægen måske hjælpe – kemisk kastration kan være med til at afhjælpe problemet hvis man ønsker at beholde sin hund intakt.

Kønsaggresiv – Nogle franske hanner kan være voldsomt kønsaggresive, og kan ikke enes med andre hanhunde – dette opstår ofte først efter 2 års alderen. Kønsdominansen kommer primært til udtryk i eget hjem.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: