Kødben og godbidder

Mange steder kan man læse at hvalpe under 6 mdr helst ikke må få de tyggeben lavet af hud.
Grunden til dette er at når benet tygges og tygges og tygges, opløses huden og til sidst bliver den så blød at den kan flåes af i laser. Fordi huden er så opløst kan den så sætte sig fast i ganen / bagerst i halsen på din lille hvalp, og det kan man jo sige sig selv er en ret dårlig ide.

I stedet bør man de første måneder kun give hunden rigtige kødben, altså knogler med kød på fra slagteren. En koklov eller lign kan også bruges.Eller eventuelt et plast ben til at gnave i, selvom det naturligvis ikke smager af noget, kan det bruges til at afhjælpe tyggebehovet for hvalpe der skifter tænder. Jeg personligt foretrækker Gnawlers.

Godbidder

Det er nok her vi oplever den allerstørste variation i forhold til hvad vi kan tilbyde vores hund – og der er både gode og dårlige ting at vælge imellem,,

Jeg vil ikke sidde her og diktere hvad du skal bruge af godbidder til din hund, da der er alt for mange faktorer der spiller ind, lige fa hundens smag til dine holdninger – jeg vil dog sige at jeg personligt foretrækker godbidder der er produceret primært af rene råvarer. Ting som oksestrips, tørrede kopatter og grisetryner, det lyder ulækkert, men hvis man stopper op og tænker engang vil man opdage at disse ting faktisk er at foretrække frem for en asse kunstigt fremstillede ben og godbidder. Jeg mener – en grisetryne, koens patter, hønsefødder og den slags er jo normalt affald – ved at tørre dem og sælge det til os, reducerer vi i høj grad det spild vi oplever i verden, og tro mig, hundene er vilde med det – det er ogsåmeget tæt på deres naturlige kost.

Jeg er også stor fortaler for at lave sine egne godbidder, feks når an går til hundetræning. Lever, hjerte og bare kød generelt, er super nemt at lave til mundrette godbidder uden at du behøver bruge en bondegård på dem..

Den metode jeg typisk bruger, er nærmest universel når man skal producere godbidder, og kan bruges til alle typer kød.

Hjemmelavede godbidder

– Du tager det kød du vil lave godbidder af. ( indmad foretrækkes da det ofte smager af mere i tørret tilstand)
– Fyld en gryde med vand – tilsæt evt et par fed hvidløg ( for ekstra loppeskyende effekt siger nogen – jeg gør det typisk for at kamuflere lugten af kogende kød ) bemærk vandet skal være usaltet!
– kog kødet i 20-40 minutter ( afhængig af kødet, det er vigigt det er gennemkogt)
– tag kødet op og lad det køle af ti du kan håndtere det
– skær kødet ud i bidder der er en anelse større end de skal ende med at være – for træningsgodbidder er 1×1 cm passende
– fordel kødet på en bradepande med papir på.
– Sæt kødet i ovnen ved ca 100 grader – rør jævnligt i det!
– Godbidderne er færdige når de er hårde udenpå, men giver lidt efter hvis man trykker en mellem to fingre- tag dem da ud af ovnen – køl af og put i poser til opbevaring på frost.
– Sørg for ved indfrysning at de ikke fryser sammen i klumper, da det vil gøre det nemmere at dosere og tage ud når du skal bruge dem.
– hvis du vil opbevare en lille portion ude, kan du evt putte dem på glas, og hvis du har købt tørrede godbidder kan man ofte finde sådan en lille fugtsugende pakke i – put den i glasset og opbevar i køleskabet, det kan forlænge holdbarheden lidt – men hav max en portion ude til en uge af gangen.

2 Comments

  1. Svar
    gitte christophersen 5. april 2016

    Hej med dig. God side men….Hunde tåler da ikke hvidløg og løg…….

    • Svar
      Sabina 5. april 2016

      Hej Gitte…
      Hvis du bemærker, så bruges Hvidløget i kogevandet når man koger kød til godbidder – så hunden får ikke selve hvidløget, men smagstofferne og lugten fra hvidløget kan have en mild loppeskræmmende effekt, derfor foreslås brugen her…
      Derudover er hvidløg omtalt mange steder som “mindre giftigt for hunde end andre løg” – men igen, hunden får ikke hvidløget at spise her, hverken kogt eller råt 😉
      Hvidløgets “svovlforbindelser” – som er forbundet med lugten – har en positiv effekt som antibakteriel, stabiliserende på mave/tarmkanalen, som også kan være gavnligt for hunden.. men bør under alle omstændigheder bruges med forsigtighed..
      Et link til en anden side der omtaler de er : http://www.hundeleksikon.dk/tox.html#4
      Men derudover har du helt ret i at hunde ikke tåler løg – hvilket også står på vores “giftigt for hunde” liste….

Skriv et svar

%d bloggers like this: