Lederskab: Afliv så de myter!

Rigtig mange hundeejere har på et eller andet tidspunkt prøvet, at hunden vil ligge i sengen, den gør af os, når vi sidder i sofaen, den vil først ud af døren, den knurrer, når vi vil tage madskålen eller kødbenet.

Af: Laila Pedersen
Tit tror vi, at hunden reagerer sådan, fordi den vil bestemme og dominere. Men det er meget sjældent tilfældet.

Vi med Hund afliver her nogle myter om lederskabet af hunden:

Hunden skal kende sin plads i familien:

Myte: Hunden er nederst i hierakiet og skal vide, at børnene også er over hunden, ellers tror hunden bare, at den bestemmer!

Fakta: Fritlevende hunde/ulve fungerer ikke i flokke med hakkeorden og aggression. En sådan adfærd gør flokken sårbar, og individer, der bliver udsat for aggression, vil enten give et modspil og jage den aggressive ud af flokken eller selv forlade flokken.

Min hund parrer ben, puder og andre hunde under leg:

Myte: Hunden er dominant og ønsker at overtage styringen.

Fakta: Hunden er enten stresset eller opkørt pga. nogle ydre påvirkninger. Denne sindstilstand fører til det, man kalder en overspringshandling (i dette tilfælde denne parringsadfærd). Parringsadfærden ses allerede fra tre-ugers-alderen, hvor man næppe kan tale om dominans.

Min hanhund eller tæve urinmarkerer ofte, letter ben og skraber i underlaget:

Myte: Hunden letter ben pga. dominans – udføres denne handling i træningsøjemed, bør dette opfattes som en provokation over for ejeren og skal derfor straffes.

Fakta: Adfærden er udelukkende en social handling hundene imellem, der under ingen omstændigheder er møntet på os mennesker. Urinmarkering er en metodem hvorpå hundene kommunikerer med hinanden, idet urinen indeholder mængder af informationer til den næste hund, der kommer forbi – en slags hundevisitkort.

Skrabeadfærden er ligeledes en metode at kommunikere på. Når hunden skraber, afsondres der kemiske stoffer eller duftmeddelelser fra kirtler imellem trædepuderne.


Min hund knurrer, når jeg vil tage kødbenet, madskålen og legetøjet fra den:

Myte: Hunden giver stærk udtryk for dominans – en slags magtkamp.

Fakta: Hunden har ingen tillid til sin ejer og tror, at ejeren vil stjæle dens mad – knurren er altså her et signal om afstand og manglende tillid. Tag derfor aldrig din hunds mad fra den, men lær den i stedet for, at mennesker ikke spiser hundemad og aldrig kunne finde på at “stjæle”. Dette gøres ved, at du i stedet for at tage maden, benet eller lignende fra din hund, går hen til den og tildeler den noget lækkert.

Min hund må ikke ligge i sofaen:

Myte: Hunden tror, at den er lederen eller ligestillet med ejeren, hvis den ligger højt.

Fakta: Hunde, unge som gamle, kan lide at ligge højt, fordi det giver dem et hurtigt overblik over potentielle farer. Dernæst anses sofaen eller sengen bare som en stor, dejlig hundekurv, hvor den kan ligge tæt på sine mennesker! Medmindre man af hygiejniske grunde ikke ønsker sin hund i sofaen, er der intet, der taler imod dette.

OBS: Hunde, der vogter sofaen eller sengen, skal naturligvis ikke have adgang til disse steder.

Jeg går først ud af døren:

Myte: Hunden ved, at det er mig, der bestemmer, når jeg går først ud af døren.

Fakta: Hvem, der går først ud af døren, har intet med lederskab at gøre! Men har man en ivrig hund, kan det være hensigtmæssigt at lære hunden at gå roligt ud af døren.

Jeg spiser først:

Myte: Hunden ved, jeg er lederen, når jeg spiser først.

Fakta: At spise er et socialt ritual, og såfremt der er hundemad nok til alle, spiser hunde samlet med flokken. Derfor har det intet på sig, hvornår din hund bliver fodret i forhold til dig. Men det kan være en fordel at fodre hunden først, hvis man har en hund, der tigger ved bordet.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: