Renlighedstræning

Franske bulldogs er skønne, og elsker at være tæt på sin familie, men desværre kan de skønne hunde være en smule svære at renlighedstræne. Det betyder ikke at det er umuligt, på ingen måde. Der findes hvalpe der er renlige inden for et par uger efter de er flyttet ind hos deres nye ejer, men der findes også nogle der kan være helt op til et år om at blive helt renlige.Det er desværre et faktum, at der ikke altid informeres omkring dette mulige karaktertræk når man køber en hvalp, men det er netop derfor bullerbaby findes. 

Der hvor man især skal være opmærksom på renlighed er hvis man får en vinterhvalp. Et kuld der er født forår, sommer og endda sensommer har langt større mulighed for at blive vænnet til det at være udendørs, at opleve græs under poterne oh på maven, og at mærke den lidt bizarre fornemmelse det kan være at tisse på græs. Et kuld født om vinteren bliver opdraget mest indendørs, og det store udendørs kan være skræmmende og føles farligt for dem. 

Man bør, som hvalpekøber, også spørge ind til om hvalpene er vant til at komme udenfor, om de besørger udenfor eller ej. Det kan være en god indikator på hvordan hvalpen vil reagere når i kommer hjem med den, og om i skal lægge mere vægt på renlighedstræning eller ej.

Der er mange måder at renlighedstræne på. Nogle vælger at lægge aviser eller klude på gulvet, andre forsøger at forudse hvornår hvalpen skal besørge og spæne udenfor med den… det handler om personlig præference på det punkt, og måske også hvor man bor – om man bor i lejlighed eller hus med have kan også sagtens have betydning på hvor lang tid renlighedstræningen kan tage.

Der er dog en ting jeg igennem mine år som bullermor mener er det absolut allervigtigste at huske på når man skal renlighedstræne sin hvalp. Det er at franske bulldogs fungerer bedst på ros! 

Når du står med din lille baby på 8 uger som har tisset eller pillet på gulvet, så er mit råd at tørre det op, gør rent efter uheldet og arbejde på at blive bedre til at læse din baby. Når i er udenfor, og baby besørger, uanset om det er en bitte lille tissetår, så ros! Ros ros ros! Bitte små godbidder, lidt leg, og masser af glæde… det vil vise hvalpen at det at gøre det er uden for den slags gør mor/far glad….

En anden ting jeg selv observerede virkede godt for os, var at lære hende at give tegn ved døren – det lyder måske underligt, men når hvalpen har lært at udenfor er der hvor det er godt at tisse, så skal den jo også lære hvordan den kommer udenfor. Ved at lære den at når den siger vov, kratter på døren, sidder på en måtte eller hvad du nu beslutter dig for skal være ‘tegnet’, når den gør det, så kommer du og åbner døren… når du gør det konsekvent ( al form for træning kræver at man som menneske er konsekvent) så vil den ret hurtigt lære at ‘ at give tegn ” er lig med ‘ døren bliver åbnet” er lig med ‘ jeg kommer udenfor hvor jeg skal tisse’…

Det hele hænger sammen med at hunde ‘husker’ som et puslespil. Hver lille ting hunden lærer bliver gemt som en brik. Når man så skal lære hunden at gøre ting, så kan man godt lære den ting seperat, men der hvor det virkelig rykker er når man begynder at forbinde brikkerne. I eksemplet nævnt ovenfor med renlighedstræning, kommer det et tisse og pølle udendørs til at være en brik, at lære hunden at give tegn bliver en anden brik, den brik der forbinder de to er så at lære den at give tegn på et bestemt sted for at den kan opnå det den gerne vil.

Håber det gav lidt inspiration, og hvis du ligger inde med et godt råd til renlighedstræning af hvalpe, så smid mig en linie 😉

%d bloggers like this: