Skal hunde børste tænder?

Altså nu ved jeg godt at ekstrabladet ikke nødvendigvis er den bedste kilde – men jeg har i noget tid undret mig over det hype med tandbørste til hunde… i mean, really – hvordan har hunde klaret sig før mennesker kom til – hvordan klarer vilde hunde sig??

Men ikke desto mindre synes jeg artiklen her var et kik værd – enjoy 😉

Husk lige tandbørsten!
Den besked erindrer de fleste nok fra barndommen, hvad end den kom fra tv’et eller et par strenge forældre, som ville sikre sig, at gebisset blev godt og grundigt skrubbet fri for madrester og fredagsslik inden sengetid, skriver Videnskab.dk.
Og havde vi bare lyttet, for danskerne er utroligt dårlige til at holde munden ren for de wienerbrødselskende Karius og Baktus, hvilket er ret skidt. For dårlig mundhygiejne kan faktisk give alvorlig sygdom senere i livet.

Men hvorfor er det kun er os mennesker, der skal tvinges gennem den trivielle tandbørstning hver morgen og aften, mens dyr kan ignorere ritualet fuldstændig?
Det kan Mads Frost Bertelsen, der er dyrlæge ved København Zoo, svare på.
Det viser sig, at det alt sammen afhænger af, hvad vi – eller dyrene – putter i munden.- Dyr, der spiser, ligesom vi spiser, er også nødt til at børste tænder, slår Mads Frost Bertelsen hurtigt fast, skriver Videnskab.dk. Årsagen er sukker, – der er det helt store problem ved vores kost, siger dyrlægen.

Inde i vores og dyrenes munde sidder der nemlig nogle bestemte bakterier, som begynder at formere sig helt vildt, når de får sukker – hvad end det er fra wienerbrød eller søde frugter. Alle bakterierne sætter sig som en plak omkring tænderne og udskiller nogle syreholdige affaldsstoffer. Og det kan nedbryde tænderne, hvis ikke plakken bliver skrubbet væk, forklarer Mads Frost Bertelsen.
Men det at skrubbe tænderne er dyrene faktisk ret gode til at gøre, viser det sig – de er nok bare ikke klar over det selv, for det sker helt naturligt på grund af deres kost. Mange dyr lever nemlig af mad, som intet eller næsten ingen sukker indeholder.

Til gengæld er det rigt på fibre, og det kan rense tænderne.- Spiste man hele tiden gulerødder, så renser det tænderne, siger Mads Frost Bertelsen. Men lagde vi mennesker vores kost om, ville vi faktisk også kunne lægge tandbørsten på hylden.
– Hvis et menneske spiste grøntsager og ikke noget frugt eller raffineret sukker, så ville vi heller ikke behøve at børste tænder, forklarer Mads Frost Bertelsen.

Men hvad med dyr, som godt kan lide sukker? Det er et godt spørgsmål, siger Mads Frost Bertelsen og erkender, at han ikke har noget godt svar på det.
– Hvis man nu tager en bjørn, som er meget glad for at spise honning og bær, så spiser de jo også en masse kød og grønt ved siden af, og det kan jo være, at det hjælper dem med at rense deres tænder, gætter han.

– Dyr som hunde eller heste kan i øvrigt godt få tandpine og huller i tænderne, men det sker ret sjældent. Typisk skyldes det en kombination af forkert foder og sammensætningen af bakterierne i dyrenes munde, forklarer Mads Frost Bertelsen

Se artiklen her: http://ekstrabladet.dk/nyheder/videnskab_og_teknik/article2063183.ece

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: