Spørg sælger

Når du skal købe din franske bulldog, om du vælger med eller uden stamtavle, er der altid en række spørgsmål der er vigtige at spørge sælger om. Og ting der er vigtige at se! Det bør siges, at mange af disse spørgsmål også gør sig gældende for andre racer, så jeg har valgt at starte med dem, og derefter skrive dem der er bullerspecifikke.

Du kan læse her, hvad der kan ske hvis du ikke er opmærksom nok – det er desværre noget vi ser oftere og oftere 🙁 – Heldigvis er Dyreværns foreningen Who-Cares gået ind i kampen nu, og kæmper sammen med Dyreværnet for at vi får elimineret disse problemer.

Ting du bør se:
Besøg gerne opdrætteren så tidligt som muligt. – jo ældre hvalpene er jo sværere er det at sælge hvalpene.

Du skal se mor og gerne også far og især søskende til hvalpen  hvis sælger ikke kan skaffe mor og som minimum billeder af faderen ( det er jo ikke alle der har faderen i samme bolig, hvilket jeg absolut ikke synes er problematisk) bør man genoverveje om det er der man handler.
– hvis du får mor at se, bemærk især om hun har det moderlige bånd til hvalpene – og om hun ser ud som en tæve der har hvalpe – en tæve med store hvalpe ser ofte lidt forhutlet ud, men har stadig hængepatter, og hun bør have et nært bånd til ejer og hvalpe.

Du bør se nogle sundhedsoplysninger omkring mor og far – bed evt om at se hundenes sundhedsbøger og tjek om de overholder vacciner og hvad dyrlægen ellers har skrevet af notater. – det er ikke alle der er villige til det, eller kan finde det, men i det tilfælde bør du bruge din sunde fornuft, og spørge lidt grundigere ind, evt om de kender noget til bedsteforælderhundene.
Det er vigtigt at huske at et sundt udseende ikke er ens betydende med en sund hund, så derfor bør alle avlshunde gennemgå grundige undersøgelser inden de indtages i avl. Husk at det ikke er et krav for nogen mere, en stamtavle kan kun vise dig en lille del af det, da det kræver adgang til DKKs registre.

Du bør se hvor hvalpen er vokset op – det er en god ide at se præcist hvilket miljø hvalpen vokser op i. Gå efter et miljø som er så tæt på det du selv tilbyder hvalpen som muligt. Hvis det føles for klinisk eller rent, kan det betyde at det ikke er der hvalpene reelt er vokset op, og det vil typisk være hundehandlere der har sådanne scenarier.

Se hele kuldet hvis muligt – hvis der ikke er flere hvalpe, så bed om at se billeder. Spørg evt om sælger har en hjemmeside – hvis de har vil der ofte være billeder af kuldet, og evt også tidligere kuld.

Lyt til hvalpene – lyder de som om vejrtrækningen er uhindret og normal, eller bliver de stakånede og gisper de –  dette kan have en indikation i forhold til vejrtrækningen når de bliver ældre.
Smalle næsebor er ikke altid til at se med det blotte øje, men du kan ofte høre det – hvis du alligevel forelsker dig i en hvalp der har lidt problemer med vejrtrækningen, snak med opdrætteren, det kan være i kan blive enige om et prisnedslag i forhold til at du køber en hvalp der muligvis skal opereres som voksen.

Når du skal vælge hvalp, skal du overveje hvilken type hund du gerne vil have, og gå efter en hvalp der allerede på det stadie opfører sig sådan.Hvalpe reagerer ofte instinktivt som små, som deres personlighed vil være som voksne. Dvs hvis du gerne vil have en frembrusende stærk personlighed i din hund, skal du vælge den hvalp der kommer løbende allerførst. Og hvis du ønsker en hvalp der er rimeligt selvkørende, skal du vælge den der allerede ER selvkørende og ofte går rundt og snuser for sig selv. Og hvis du ønsker en hvalp der er sky overfor andre mennesker, bør du vælge den der holder sig tilbage og IKKE er nem at overtale.
Husk også at energinivauet en hvalp viser er det den vil tage med til voksenlivet . så den der er meget energisk og fræser rundt, vil have behov for meget motion og aktivering, hvor den der helst ligger og slapper af ikke har samme behov og s
idst men ikke mindst, husk at du ikke helt kan vurdere dette selv, så vær opmærksom, se hvalpene flere gange, og spørg opdrætteren hvilken hvalp der passer lige til DINE behov.. 

Ting du bør spørge om:

Har der været problemer med graviditet og fødsel – hvis der feks har været kejsersnit er det værd at overveje om det er der man vil købe sin hvalp, især hvis man vil have en pige og selv ønsker sig hvalpe.
Er der kendte problemet i linierne mor og fat kommer fra som feks blød gane, rygproblemer, Dermadex (hårsækmider) og lign. ( nogle dyrlæger påstår man kan mærke den bløde gane ved at stikke en finger i munden på hvalpen – hvis du vælger at gøre det, opfordrer vi til at du afspritter hænderne først for ikke at smitte hvalpen med noget unødvendigt.
Vær nysgerrig – spørg ind til ting der falder dig for eller virker underlige – om de kommer med udenfor i græsset, om de kan finde ud af at tisse ude, om de har problemer med maven og sådanne ting. Spørg også gerne ind til om tævens tidligere kuld, hvor gammel hun er, hvor mange kuld hun har fået ( en tæve bør først få hvalpe efter de er 2 år, og absolut max 1 kuld om året) – hvis opdrætteren virker mærkelig eller ikke villig til at svare, eller svarene ikke giver mening, bør du være ekstra opmærksom.

Ting du skal sikre dig at have med når du køber en hvalp.
Hundens bog med indeholdende mindst 1. Vaccine og chipdokumentation

Registreringsattest – eller aftale om indsendelse heraf
Købskontrakt – med aftale om hvad der skal ske i forbindelse med eventuel sygdom – hvis en hvalp med stamtavle kan de bruge denne – hvis ikke kan de hente inspiration fra samme da den tager hensyn til mange problematikker.
Mad som hvalpen er vant til ( eller evt i det mindste få oplyst hvad den normalt får, så du kan købe det rette til den)

En klud eller et lille tæppe der dufter af familien, så den har trygheden af kendte dufte omkring sig.
Evt halsbånd eller sele
Evt en lille smule af det guf hvalpen er vant til at hygge med.

Ting der bør gøre dig nervøs og få dig til at trække dig fra handlen.
Hvis du ikke kan få lov at se moderen – eller hvis moderen ikke er sammen med hvalpene – eller hvis moderen ikke virker social og venlig – undtaget kan dog være tæver der er meget “mor” og derfor er meget beskyttende overfor hvalpene.
Hvis hvalpene ikke bor som du ville forvente – feks hvis de bor på et badeværelse
Hvis du ikke kan få sundhedsbogen, registrereingattesten eller stamtavlen udleveret – dette er ting der skal følge hunden, der kan dog være lidt behandlingstid på nogle af dem, men de er retteligt dine, når du har købt hunden!
Hvis du ikke får en købskontrakt – dette er dit eneste bevis på at du har købt hunden, og hvis der, gud forbyde det, skulle ske noget med hunden er det det eneste der kan sikre dig at du kan kontrakt mæssigt kan sende regningen videre til opdrætteren – feks hvis hunden har medfødte fejl.

Og sidst men ikke mindst, hvis hunden er for billig! – mange hundehandlere tjener pengene på at Franske bulldogs er en modehund, og derfor en dyr hund – du kan sagtens få sunde og raske hvalpe til 7-9000 kr – hundehandlere har en tendens til at holde sig lige i den lave ende af skalaen og lidt under – så hvis du får tilbudt en hvalp til 6000 eller derunder, bør du være ekstra opmærksom, og sørge for at alle de ovenstående ting er i orden – samt sørge for at hvalpen får et grundigt sundhedstjek inden du køber den. Desværre har der det seneste år vist sig en tendens til at Hundehandlerne også begynder at tage høje priser, for at kamuflere hvem de er, så der er desværre ikke nogen garanti mere.

Billedet er venligst udlånt af Lise Duusgaard

Billedet er venligst udlånt af Lise Duusgaard


Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: