Way back when…

Den franske bulldog er faktisk en relativt gammel race. Den første stambogsføring af en fransk bulldog skete i 1885, og den første standard blev skrevet 1898. Standarden er så blevet revideret i 1931/32 og igen i 1948. I 1986 bliver den omarbejdet af H.F.Reant og R.Triquet (udgivet af FCI 1987) og igen i 1994 af den Franske Bulldogklubs bestyrelse i samarbejde med R.T.Triquet.

Med det i mente giver det lidt indblik i at den franske bulldog har været en omskiftelig race, der med stor sandsynlighed har haft oprindelse i Chincha Bulldoggen. Forskere har i det gamle Peru fundet skeletter af en hund der havde mange lighedspunkter med den franske bulldog vi kender i dag. De formoder at datidens spaniolere efter opdagelsen af Amerika har taget Chincha Bulldoggen med tilbage til Spanien og avlet på dem. Det er derfor ret sandsynligt t afkommet af de hunde er endt i Paris og har indgået i det avlsarbejde der grundlage nutidens franske buldogger.

Der findes også noget avlsmateriale fra England, hvor man er lidt mere sikker på hvor det kommer fra. Omkring 1850erne udvandrede mange arbejdere fra England til området omkring Paris og Calais. De havde miniature buldogger med som havde små opretstående ører som menes at nedstamme fra den engelske buldog. Den systematiske avl på de mindste engelske buldogger , frembragte en mindre hund der fungerede bedre som selskabshund, og den blev hurtigt populær i Frankrig?

Dengang var de ikke så målrettede i deres avl, og der var ukontrollerede krydsninger med terrier og Mops – dog sørgede man hele tiden for at bevare den muskuløs krop og det karakteristiske hovede. Oprindeligt var ørestillingen ikke så vigtig, men over tid dukkede de mere og mere op med opretstående ører, og disse flagermusører blev utrolig populære

Det blev grundstammen til den Franske Bulldog vi kender, altså denne variant med opretstående ører. Den blev i 1898 blev beskrevet i den første standard og hermed anerkendt som en race.

Jeg synes personligt det er enormt spændende med historikken omkring vores elskede bullere, men endnu sjovere er det at se på de gamle billeder, fra starten at racens tilblivelse. Derfor har jeg fundet en masse fede billeder, jeg håber i nyder dem lige så meget som jeg 😉

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: